Home » » Kudhi, Gaman Khas Clacap

Kudhi, Gaman Khas Clacap

Written By umam on 2 Agt 2010 | 8/02/2010 04:37:00 AM




Gieh... dulur-dulurku kabeh, Ngerti ora sampean, gaman khas nggone dewek? Tak wei ngerti gieh, lan tak elingna ya, mbok kelalen. Gamanne kiye jenengane kudhi, apa kudhi.


Kang, yu! Kudhi kuwe salah sijine gaman asli sing landepe pol khas Cilacap. Gaman kiye kondang nang tlatah Jawa liyane, nganti tekan pulo Madura. Gaman kiye biasane dienggo nggo nyisigi pring atawa ngethoki kayu. Kudhi kaya bedhok liyane, tapi bedane nduwe punuk nang ngingsor, persis nduwur garane.


Dong jaman kuna lereng, gaman kiye nglambangna ribawane sing gawa kudhi, dadi mandan kereng. Anggepan kiye kanggo ngantek abad songolas. Nek nang tlatah Sunda, Kudhi kiye pada bae karo Kujang. Kudhi sing asli ukurane mandan cilik lan wujude akeh. Ana sing jenenge Kudhi Peksi, Kudhi Wayang, lan liya-liyane. Tapi siki, wujud lan ukuran Kudhi wis dipadakna karo gunane, umpamane kudhi sing nggo ngetok kayu lewih gede sekang kudhi sing nggo nyisiki pring.


Kudhi, siki dadi tengere wong Clacap. Malahan ana kalawarta sing digawe nang mahasiswa Cilacap jenenge Kudhi. Angger pengin ngerti kudhi, ngetutna tukang slengso apa tukang nderes mesti nggawa gaman kiye. Kudhi ora kena nggo dolanan nang bocah cilik sebab landep banget. Mulane sedulur sing pada embret nang endi bae, aja kelalen karo gamane dewek, yakuwe kudhi. Apa sedulur, pisan maning, kudhi!
Lah kaya gue sedulur gaman sing jenenge kudhi. Dulur-dulurku kabeh siki dadi kelingan maning mbok.


Share this article :

0 comments:

Arsip Curahan

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. Curahan Tangan - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Khotibul Umam
Proudly powered by Blogger